Aktualitātes
Tukumā norisinājās seminārs par iesaisti Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošanā

IMG 0548
7.decembrī Tukuma novada Domē notika Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja organizēts seminārs par pašvaldību, nevalstisko organizāciju un iedzīvotāju iesaisti Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošanā.
Semināra dalībnieki tika iepazīstināti ar Latvijas valsts simtgades svinību īstenošanas iecerēm, pārrunājot ar simtgades svinību novadu koordinatoriem līdzdalību nacionāla mēroga iniciatīvās un kopīgi meklējot radošas idejas simtgades norisēm ikvienā novadā.
Semināra laikā tika pārrunāta valsts simtgades svinību atklāšanas akcija “Apskauj Latviju”, ko iniciējusi Iekšlietu ministrija un kas norisināsies jau nākamgad, 2017.gada 4.maijā līdz ar Baltā galdauta svētkiem – Latvijas otrās dzimšanas dienas svinībām un Latgales kongresa simtgades pasākumu programmas atklāšanu, ap Latvijas robežu veidojot simbolisku Latvijas garīguma sardzi un pierobežas novados stādot ozolus, ko papildinās dažādi rituāli, spēcinot Latviju pirms tās simtās gadadienas.


Klātesošajiem bija iespēja iepazīties arī ar dažādām sabiedrības iniciatīvām, kas jau uzsāktas simtgades svinību ieskaņā. Tā piemēram, semināros ar savu pieredzi dalās Kopienu teātra projekta un iedvesmas stāstu sērijas TUESI.lv vadītāji, kā arī Rīgas aktīvo senioru biedrība iepazīstina ar savu iniciatīvu izveidot Tautas saimes grāmatu, kurā visos Latvijas kultūrvēsturiskajos novados cilvēkiem būs iespēja ierakstīt vēstījumu Latvijai.
Savukārt Latvijas valsts simtgades biroja komanda sniedza informāciju un pieredzes stāstus par iespējām un veidiem, kādos ikviens tiek aicināts iesaistīties simtgades svinību sagatavošanā un norisē. Piemēram, asociācija “Lauku ceļotājs” veido jaunus Latvijas izzināšanas un apceļošanas maršrutus “Valstiskuma veidošanās ceļi”. Šie septiņi īpaši valsts simtgadei veltītie maršruti palīdzēs iepazīt gan Latvijas kultūrvēsturi, gan viesoties un gūt pieredzi pie vietējiem Latvijas uzņēmējiem, un pašvaldību cilvēki ir aicināti papildināt maršrutu saturu ar vietējo iedzīvotāju stāstiem. Tāpat Latvijas Banka aicina bērnus iesaistīties monētu zīmējumu konkursā bērniem “Mana Latvija”, biedrība “1836” aicina ikvienu pievienoties Latvijas robežas apceļošanā, bet ZAAO aicina ikvienu pievienoties iniciatīvai “100 labie darbi Latvijai” ar vides sakopšanas un labiekārtošanas aktivitātēm.

Latvijas valsts simtgades svinību vēstījums ir „Es esmu Latvija”, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido to šodien un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai. Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošanai un norišu nodrošināšanai izveidots 119 simtgades svinību novadu koordinatoru tīkls, kas aktīvi seko līdzi iniciatīvām un norisēm novados un kopā ar novadu cilvēkiem piedalās Latvijas simtās gadadienas organizēšanā.