Aktualitātes
Par transporta infrastruktūru un satiksmi Tukuma pilsētā

tirgus iela
  Viena no pašvaldības funkcijām ir gādāt par savas administratīvās teritorijas labiekārtošanu, kurā ietilpst ielu, ceļu un laukumu būvniecība, rekonstruēšana un uzturēšana, kā arī ielu, laukumu un citu publiskajai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana utt. Minētie darbi tiek veikti saskaņā ar Tukuma novada attīstības programmu un pašvaldības attiecīgā gada budžeta līdzekļiem.
Šā gada pašvaldības budžeta ietvaros Tukuma pilsētā izbūvēta ietve Talsu ielas posmā no Šēseles ielas līdz Tidaholmas ielai, Lielajā ielā no parka līdz Revolūcijas ielai, Jāņa ielā no Kurzemes ielas līdz bijušajam atpūtas centram “Harmonija”. Ar vienlaidu asfaltēšanas metodi rekonstruētas brauktuves Tirgus, Stadiona, Baznīcas, Eksporta ielās. Pavasarī veikts ielu bedrīšu remonts. Pārtaisīta ietve Celtnieku ielā un Spartaka ielā, izbūvējot ietvi ar jaunām apmalēm un ieklājot betona bruģakmens segumu. Veikta Dārzniecības ielas ietves pārbūve, ieklājot jaunu bruģakmens segumu un izbūvējot lietus ūdens novadīšanas sistēmu. Izbūvēts Tukuma Sporta skolas stāvlaukums ar ieejas mezglu.


Rudenī sakārtotas nobrauktuves pie Tukuma 2. vidusskolas un Spartaka ielas. Ņemot vērā, ka šogad asfaltbetona cenas ir viszemākās, ir veikta atsevišķu ielu un ielu posmu virskārtas asfaltēšana. Ielu virskārtas asfaltēšana veikta Rūpniecības ielas posmā no Dienvidu ielas līdz Mežmalas ielai un Smārdes ielas posmā no Zaļās ielas līdz Jelgavas ielai.
Šogad tiek turpināta stāvlaukuma izbūve dzelzceļa stacijas “Tukums 1” teritorijā, kur ir plānots ierīkot ap 50 automašīnu stāvvietām. Stāvlaukumā ir izbūvēta teritorijas apgaismojuma sistēma un lietus ūdens novadīšanas sistēma. Šobrīd SIA “Ribetons ceļi” veic stāvlaukuma bruģēšanu un labiekārtošanu.
Tāpat notiek auto stāvlaukuma teritorijas labiekārtošana pie bankas “Citadele”, kur pēc iedzīvotāju un uzņēmēju lūguma tiek paplašināts stāvlaukums un pārbūvēts ietves posms.
Savukārt šomēnes tiks sakārtota teritorija Smilšu ielas mikrorajonā, kur šovasar SIA “Tukuma siltums” veica siltumtrases rekonstrukciju. Pie Smilšu ielas daudzdzīvokļu mājām tiks nobruģēts celiņš, kas ved no Smilšu ielas līdz pirmsskolas izglītības iestādēm “Pepija” un “Taurenītis”. Smilšu ielas posmā no Tulpju ielas līdz pirmsskolas izglītības iestādei “Taurenītis” tiks sakārtota lietus ūdens kanalizācijas novadīšanas sistēma un visas ielas platumā uzklāta asfalta seguma apakškārta. Šajā posmā šovasar tika nomainīts arī ielu apgaismojums.

Par Pārupes ielas rekonstrukciju
Sabiedrībā neizpratni radījis fakts, ka šogad tiek pārbūvēta Pārupes iela posmā no Jelgavas ielas līdz Zaļajai ielai. Šī posma izbūve tiek veikta saskaņā ar Tukuma novada attīstības programmas 2015.–2021.gadam Rīcības plānu RV13 “Ērta transporta infrastruktūra, satiksme un sakari”, 13.1. uzdevuma “Uzlabot ceļu un ielu tīkla kvalitāti un satiksmes drošību novadā” pasākumu 13.1.1. “Tukuma novada ielu infrastruktūras un seguma uzlabošana un attīstība” un Investīciju plāna sadaļu RV13 “Ērta transporta infrastruktūra un satiksme”. Turklāt Pārupes ielas būvdarbi ir paredzēti pašvaldības 2016.gada budžetā un saistīti arī ar vienu no pašvaldības darbības prioritātēm – uzņēmējdarbības veicināšanu. Šajā rajonā darbojas tādi uzņēmumi kā SIA “Meliorceltnieks”, SIA “Telms”, A/S “Sadales tīkls”, SIA “Skonto Plan Ltd”, SIA “Sigma Koks”, SIA “Piejūra” un citi, kas nodrošina darba vietas apmēram 1000 iedzīvotājiem. Pārupes ielas infrastruktūras sakārtošanas turpmākais mērķis ir veicināt potenciālo investoru interesi attīstīt pašlaik neapgūtās teritorijas (t.sk. arī Tukuma ezera atjaunošanu).

Iedzīvotāji par šiem darbiem tika informēti šā gada 12.maijā Tukuma pilsētas iedzīvotāju sapulcē, bet uzņēmēji – tikšanās reizēs Tukumā un Pūrē.
Pārupes ielas posms no Jelgavas ielas līdz Zaļajai ielai ir kā turpinājums pērn jau rekonstruētajai Zaļajai ielai. Patlaban šajā posmā ir izbūvēta lietus ūdens novadīšanas sistēma, ielu apgaismojums un gājēju ietve. Oktobrī ielai tiks uzklāts asfalta segums.

Ceļa satiksmes organizācijas maiņa Rīgas un Durbes ielu krustojumā veikta likumīgi
Tukuma novada Domē 2016.gada 9.augustā notika Satiksmes organizācijas un kustības drošības komisijas sēde, kura izskatīja darba kārtībā esošos jautājumus, tai skaitā par satiksmes organizēšanu Rīgas un Durbes ielu krustojumā un ceļu zīmju maiņu. Tomēr komisijas sēdē lēmums netika pieņemts, jo tajā piedalījās mazāk nekā puse no komisijas locekļu skaita. Uzdevums no šā gada 15.augusta Rīgas un Durbes ielām mainīt galvenā ceļa virzienu tika noteikts ar 2016.gada 10.augusta Tukuma novada Domes rīkojumu Nr.144-d “Par satiksmes organizāciju Rīgas un Durbes ielu krustojumā, Tukumā, Tukuma novadā”.
Iemesls, kāpēc Durbes iela savulaik tika noteikta kā galvenais ceļš, bija Jelgavas ielas rekonstrukcija. Līdz ar to tika mainīts galvenās ielas statuss, jo Durbes iela tika izmantota kā apvedceļš. Pēc Jelgavas ielas rekonstrukcijas galvenās ielas statuss netika mainīts. Lai uzlabotu satiksmes drošību, krustojumā veikti dažādi uzlabojumi, bet diemžēl tie nav snieguši vēlamo rezultātu.
Nepieciešamību pēc satiksmes organizācijas atjaunošanas atbilstīgi tam, kāds tas bija pirms Jelgavas ielas rekonstrukcijas, noteica vairāki faktori:
 Atbilstīgi noteiktajam valsts standartam “LVS 190-3:201” Ceļu projektēšanas noteikumu trešās daļas “Vienlīmeņa ceļu mezgli” 4.1.3. punkta nosacījumam, T veida krustojumā par galveno nosaka taisni ejošo ceļu;
 Krustojumā par galveno ceļu nosakāms ceļš, kurā ir lielāka satiksmes intensitāte. Šajā sakarā 2016.gada jūlijā tika atkārtoti veikti satiksmes intensitātes mērījumi Rīgas ielā un Durbes ielā. Saskaņā ar mērījumiem valsts autoceļa V1446 “Tukums–Milzkalne–Smārde–Slampe” (Rīgas iela) posmā starp Tukumu un Milzkalni intensitātes mērījumi uzrādīja 9561 automašīnu/24h, bet Durbes ielā – 2334 automašīnas/24h;
 Vērā ņemama arī ceļa kategoriju grupa. Rīgas iela ir valsts autoceļa ievads pilsētā, kas ir dominējošais ceļš un apzīmējams kā galvenais ceļš attiecībā pret pilsētas iekšējām visu kategoriju ielām.
Pieņemt lēmumu par galvenā ceļa virziena maiņu Rīgas un Durbes ielu krustojumā pašvaldību rosināja arī būvdarbi divos Ventspils šosejas (A10) posmos, kas tika uzsākti šā gada 15.augustā. Posmā no pagrieziena uz Smārdi un Slampi līdz Ozolpilij pie Tukuma (52,74-57,76. km) tiek veikta seguma atjaunošana, bet secīgi nākamajā ceļa posmā (57,76.-68,60. km) tika uzsākta ceļa pārbūve ar rotācijas apļa izbūvi Ventspils šosejas krustojumā ar Jelgavas–Tukuma ceļu (P98). Tika paredzēts, ka minēto būvdarbu laikā ievērojami pieaugs satiksmes intensitāte Rīgas ielā, jo palielinātos to automašīnu skaits, kas Rīgas virzienā dotos pa Rīgas ielu caur Milzkalni, tādējādi bija nepieciešams uzlabot satiksmes drošību.
Jāpiemin, ka Tukuma novada pašvaldība sadarbībā ar SIA “4SmartStreets” līdz 2016.gada 31.decembrim īstenos automašīnu plūsmas uzraudzības projektu “Automašīnu uzskaite” ar mērķi noteikt precīzu autobraucēju skaitu, kuri izmanto dažādus ceļa virzības sadalījumus Rīgas un Durbes ielu krustojumā.
Tukuma novada Dome informē, ka esošā satiksmes organizācija Rīgas un Durbes ielu krustojumā paliks nemainīga un Tukuma novada Domes Komunālā nodaļa pastiprināti uzraudzīs, lai ziemas sezonā šis krustojums tiktu uzturēts atbilstoši laika apstākļiem.