Aktualitātes
Tukuma muzejs atklāj jaunās restaurācijas darbnīcas telpas

2016.04.18. Restauracijas telpu atklasana Durbes pils klets eka foto kristine Ozola 12
  18. aprīlī, atzīmējot Starptautisko kultūras pieminekļu un ievērojamu vietu dienu, Durbes pils kompleksā (M. Parka ielā 7, Tukumā) atklāja jaunās Tukuma muzeja restaurācijas darbnīcas telpas.

Tukuma muzeja restaurācijas darbnīca darbojas jau kopš 2001. gada. Līdz šim tā atradās vienā no muzeja struktūrvienībām - Durbes pils kompleksa kalpu mājas ēkā. 2015. gadā ēkai tika veikta tehniskā ekspertīze, kurā konstatēja, ka ēkas jumta konstrukcijas nav drošas un tās nepieciešams atjaunot.

Tukuma muzejs pieņēma lēmumu restaurācijas darbnīcu pārvietot uz drošākām telpām. Šim nolūkam blakus esošajā, bijušajā klēts ēkā veikti labiekārtošanas darbi – iebūvēta centralizētā apkure, ierīkots ūdensvads un kanalizācija, kā arī atjaunoti elektrotīkli. No jauna iekārtota īpaša priekšmetu pirmapstrādes telpa, kura līdz šim restauratora rīcībā nebija. Restauratora darbnīcā uzstādīts ūdens destilācijas aparāts un arī elektrolīzes iekārta, kas paredzēta metāla priekšmetu tīrīšanai. Telpas piemērotas koka un metālu priekšmetu restaurācijai.

Restaurācijas darbnīcas saimnieks jau 15 gadus ir Ainārs Krūziņš – mēbeļu restaurators, kura prasmes apliecina ne tikai Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas izdotais sertifikāts, bet arī restaurētie priekšmeti, kurus ikvienam apmeklētājam iespējams apskatīt Tukuma muzeja izstādēs un ekspozīcijās. Liels restauratora ieguldījums ir Pastariņa muzeja jauno ekspozīciju iekārtošan. Pagājušajā gadā vien restaurēti un konservēti vairāk kā 200 etnogrāfijas priekšmetu, kas izvietoti atjaunotajās ēkās - restaurētajā klētī, rekonstruētā vāgūzī un kūtī. Šobrīd restaurators Ainārs Krūziņš atjauno dvieļu pakaramos, kas tiks eksponēti Tukuma Audēju darbnīcas jaunajā izstādē „Skapi paverot”, ko atklās Lielās talkas dienā 23. aprīlī pl. 12:00.

Darbnīcas atklāšanas pasākumā restaurators Ainārs Krūziņš izrādīja jaunās telpas un aicināja apskatīt viņa restaurētos priekšmetus. Starp tiem īpaši izceļams ir restaurētais Neorokolo stila krēsls, kas 2014. gadā eksponēts 10. Baltijas valstu restauratoru triennālē un restaurācijas procesā esošais 19. gadsimta beigu bērnu krēsliņš.

Apskatīt restaurācijas darbnīcu un iepazīt restauratora darbu var ikviens iepriekš piesakoties pa tālr. 631 236 94.

Starptautiskā kultūras pieminekļu diena tiek atzīmēta, lai pievērstu lielāku uzmanību apkārt esošajām kultūrvēsturiskajām vērtībām. Latvijā Starptautisko pieminekļu un ievērojamu vietu dienu 18. aprīlī  pēc Latvijas Dabas un pieminekļu aizsardzības biedrības iniciatīvas pirmo reizi atzīmēja 1985. gadā.

Tukuma muzeja sastāvā ietilpstTukuma Mākslas muzejs,Durbes pils,Mākslas galerija "Durvis",Tukuma Pilsētas vēstures muzejs "Pils tornis",Tukuma Audēju darbnīca, Pastariņa muzejsun arī Džūkstes Pasaku muzejs.

Informācija:

Dace Kleinhofa, Tukuma muzeja galvenā krājuma glabātāja

T:631 22633

E: dace.kleinhofa@tukumamuzejs.lv

Interneta  resursi:

www.tukumamuzejs.lv

Twitter: @Tukumamuzejs

Facebook: Tukuma muzejs, Durbes pils

Pielikumā:

Kristīnes Ozolas foto no atklāšanas https://failiem.lv/u/xmjwqdgm

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Ozola

Tukuma muzeja

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālr.: (+371) 20247001

E-pasts: pr@tukumamuzejs.lv

www.tukumamuzejs.lv

Twitter: Tukumamuzejs

Facebook: Tukuma muzejs, Tukuma Mākslas muzejs, Durbes pils, Mākslas galerija „Durvis”, Tukuma pilsētas vēstures muzejs „Pils tornis”, Tukuma Audēju darbnīca, Džūkstes Pasaku muzejs