Aktualitātes
Projekts “SPAcE - rīcības un atbalsta politika aktīvas vides veidošanā”

space logo definitivo
  Tukuma novada pašvaldība turpina aktīvu darbību starptautiskā sadarbības projektā “SPAcE – rīcības un atbalsta politika aktīvas vides veidošanā”. Šobrīd projekta darba grupa strādā pie Aktivitāšu plāna sagatavošanas. Aktivitāšu plāna galvenais uzdevums ir veicināt iedzīvotāju ikdienas aktivitāti, izmantojot esošo infrastruktūru.
Decembrī tika veikta Tukuma iedzīvotāju aptauja, lai apzinātu infrastruktūras pieejamību, iedzīvotāju ikdienas aktivitātes un viņu ieradumus un attieksmi pret savu veselību. Kopumā aptaujā piedalījās 217 respondenti, no kuriem lielākā daļa bija Tukuma pilsētas centra iedzīvotāji, otra lielākā daļa no Jauntukuma mikrorajona un trešā daļa no Durbes, mazāk pārstāvēti bija Veļķu, Ozoliņu un Lauktehnikas mikrorajoni.

Lielākā daļa respondentu bija vecumā no 10-19 gadiem (27%),vecumā 30-39 gadiem (25%), nākamā grupa bija vecumā no 40-49 gadiem (17%) un vecumā no 20-29 gadiem (15%). Mazāk aktīvas bija grupas vecumā no 50-59 un no 60 un vairāk. No visiem aptaujātajiem 71% bija sievietes un 29% vīrieši. 73% respondentu ir aktīvi ikdienā un 76% vērtē savas ikdienas aktivitāti kā vidēji aktīvu, veicot vieglas fiziskās aktivitātes, tādas kā riteņbraukšana, pastaiga un citas vieglas fiziskās aktivitātes. Tikai 20% novērtē savu brīvā laika pavadīšanas veidu kā neaktīvu, t.i., grāmatas lasīšana, datora lietošana, televizora skatīšanās un citas sēdošas nodarbes. Katru dienu uz skolu/darbu tikai 36% no visiem aptaujātajiem pārvietojas ar kājām vai velosipēdu, savukārt mājup ikdienu ar kājām un velosipēdu dodas 38% respondentu. Galvenie ierobežojumi, lai iedzīvotāji pārvietotos ar kājām vai velosipēdu ir neatbilstoša infrastruktūra (45%), t.sk., veloceliņi, velonovietnes, laika apstākļi (38%) un drošības sajūta uz ielas (23%).
Aptaujas rezultāti iezīmē virzienus, kuros būtu jāstrādā projektā, lai nodrošinātu lielāku iedzīvotāju aktivitāti ikdienā. Svarīgi ir turpināt attīstīt esošo infrastruktūru, paplašinot veloceliņu tīklu un nodrošinot atbilstošu velonovietņu izvietošanu pilsētā, kā arī strādāt pie satiksmes drošības jautājumiem, piemēram, samazinot satiksmes ātrumu, nodrošinot gājēju pārejas, iezīmējot gājēju plūsmu no centra uz mikrorajoniem. Laika apstākļus ietekmēt nebūs iespējams, taču tā ietekmi var mazināt, nodrošinot pieeju infrastruktūrai visu gadu.
Taču tikai infrastruktūras uzlabošana tikai daļēji dos gaidīto rezultātu. Ir jāveic kompleksas darbības, t.i., veselības veicināšanas informatīvās kampaņas, rīkojot dažādus sporta pasākumus, veicinot iedzīvotāju iniciatīvas šajā jomā un tml.
Projekta darba grupas vīzija ir veidot aktīvu dzīves vidi, kurā ikviens ikdienā ir motivēts pārvietoties ar kājām vai ar velosipēdu. Tukuma identitāte jāpapildina ar iezīmēm, kas raksturīgas rekreācijai un tūrismam.
Zane Siliņa, pašvaldības izpilddirektora padomniece ekonomikas un attīstības jautājumos