Aktualitātes

Turpinot Tukuma novada Domes un Tukuma Uzņēmēju kluba savstarpējo sadarbību, Tukuma uzņēmēji un pašvaldības pārstāvji novembrī devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Pluņģes rajona pašvaldību.

Delegāciju īpaši silti sagaidīja Pluņģes pašvaldības administrācijas direktora vietnieks Česlovas Kerpauskas, sveicot viesus, iepazīstinot ar darba programmu un novēlot uzņēmējiem veiksmīgu dienu.
Tikšanos ar uzņēmējiem organizēja Lietuvas uzņēmēju atbalsta organizācijas “Versli Lietuva” pārstāve reģionā Gražinos Lukošienė. Kopumā tika apmeklēti trīs uzņēmumi – LHM group, AS “Stamita” un Pluņģes pašvaldības slimnīca.


LHM group ir kokasptrādes uzņēmums, kas Norvēģijas tirgum ražo dzīvojamās mājas, masīvkoka mēbeles un kāpnes, kas atbilst visaugstākajām drošības prasībām. Viens no uzņēmuma vadītājiem Laurynas Mitkus iepazīstināja viesus ar uzņēmuma darbību, ar datorizētā kokapstrādes centra, krāsošanas un žāvēšanas iekārtām, koksnes produktiem. Laurynas Mitkus atzīmēja, ka biznesa mērķis - nodrošināt visaugstāko produktu kvalitāti - šodien ir īpaši nozīmīgs. Perfektu kvalitāti palīdz sasniegt profesionāli, īpaši un atbildīgi darbinieki, speciāla māju, kāpņu un mēbeļu dizainēšana, izmantojot uzlabotu 3D programmatūru.
Kā nākamais uzņēmums tika apmeklēts AS "Stamita”, kas ražo konteinerus un citus produktus, kas izgatavoti no metāla. Ar Tukuma delegāciju tikās direktors Aļģirds Stancelis un viņa sieva Janutis Stancelienės. Ar Lietuvas Darba biržas pašnodarbinātības atbalsta pasākumu palīdzību 2012. gadā tika izveidots UAB “Stanmeta", sākumā strādājot ar ciparvadību metālapstrādes mašīnu. Ar "Business Start” atbalstu tika iegādāts metāla griešanas darbgalds. Vēlāk, uzņēmumam pieaugot un kļūstot spēcīgākam, tas pārcēlās uz plašākām telpām Industrial Avenue, Pluņģes pilsētā. Kā atzīst uzņēmuma vadītājs, uzņēmējdarbības attīstību galvenokārt kavē tas, ka telpas un iekārtas ir izīrētas.
Kā trešā tika apmeklēta Pluņģes rajona slimnīca, kas saskaņā ar dažiem rādītājiem ir līdzvērtīga reģionāla līmeņa veselības aprūpes iestādei. Slimnīca mērķtiecīgi paplašina pakalpojumu klāstu un uzlabot to kvalitāti, papildus īstenojot dažādus projektus: ēku renovāciju, elektronisko pakalpojumu uzstādīšanu un mūsdienīgas datortomogrāfijas iegādi. Karstais ūdens tiek sagatavots, izmantojot solāro sistēmu, rehabilitācijas vajadzībām ir ierīkotas ar burbuļvannas, īpašs baseins, blakus telpās uzstādītas fizioterapijas procedūras iekārtas, pacienti var izmēģināt dūņu terapiju, parafīna vannas un vairāku veidu masāžas. Lietuvas veselības aprūpes sistēma atšķiras no Latvijas - jau pirms vairākiem gadiem Lietuvā ir ieviesta obligātā veselības apdrošināšana.
Pēc notikumiem bagātas dienas Lietuvas kolēģi bija sagādājuši patīkamu pārsteigumu – noorganizējuši boulinga spēli starp Pluņģes rajona pašvaldības un uzņēmējdarbības pārstāvjiem un Tukuma novada pašvaldības un uzņēmējdarbības pārstāvjiem. Komandas izlozes veidā tika sajauktas un kopvērtējumā uzvarēja draudzība.
Nākamā dienā Rasas Jonušienes vadībā delegācija apmeklēja aukstā kara muzeju, klēts Plateliai Manor eksponātu, muzeju Mardi Gras maskas, devās uz amatniecības un apmeklētāju centru. Pēcpusdienā tika apmeklēta tradicionālā mājas ēdiena virtuve, kurā pasniedza pēc sentēvu metodēm gatavotus ēdienus. Viesmīlīgā uzņemšana fascinēja ar tradicionāliem rituāliem, noformējumu un komunikācijas veidu.
Pluņģes rajona pašvaldība ir nozīmīgs Tukuma novada partneris uzņēmējdarbības, kultūras, izglītības un sporta jomās. Šī vizīte to ir vēl vairāk nostiprinājusi. Nākamajā gadā gaidām Pluņģes delegāciju ciemos Tukumā!