Aktualitātes
Zemgales vidusskola piedāvā apgūt Valsts aizsardzības mācību

zemgales vidussk aizsadzibas maciba
  Kopš šī mācību gada Zemgales vidusskolā kā izvēles priekšmetu vidusskolēniem ir iespēja apgūt Valsts aizsardzības mācību. Tā ir 3 gadu programma, kas sastāv no teorētiskajām un praktiskajām nodarbībām. Valsts aizsardzības mācība jauniešiem sniedz zināšanas par militārām jomām, valsts vēsturi, Latvijas militāro vēsturi, valsts drošības politiku u.c. jautājumiem. Tā veido izpratni par valsts aizsardzību un dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos, kā arī attīsta skolēnos patriotismu, pilsonisko apziņu un fiziskās spējas. Mācību programmas ietvaros iegūtās zināšanas un prasmes skolēniem dod iespēju turpināt izglītību un veidot karjeru valsts aizsardzībā.


Zemgales vidusskolas direktors Vladimirs Skuja informē, ka šobrīd Valsts aizsardzības programma skolā ir pašā sākuma posmā un darbojas uz pārbaudes laiku. Ja programma gūs atsaucību skolēnu vidū, tad nākotnē tā varētu tikt izveidota par oficiālu izglītības programmu.
Valsts aizsardzības mācība Zemgales vidusskolā tika ieviesta, jo skolēni aktīvi iesaistās jaunsargu kustībā, kas skolā darbojas jau vismaz 4 gadus. Skolēniem patīk fiziskās nodarbības un interesi par šo aktivitāti izrāda gan zēni, gan meitenes dažādos vecuma posmos. Šobrīd to apmeklē aptuveni divdesmit skolēni. Pateicoties Jaunsargu kustībai, arvien vairāk skolas absolventu izvēlas mācības policijas koledžā vai militāro karjeru. Pabeidzot Valsts aizsardzības mācību, jaunieši iegūs apliecību par programmas apgūšanu, kas viņiem, uzsākot mācības militārajā jomā, dos papildus kredītpunktus.
Šogad no divdesmit 10.klases skolēniem Valsts aizsardzības mācību izvēlējās apgūt seši skolēni. Šiem skolēniem ir visai grūts uzdevums, jo pirmajā gadā ir jāpierāda pārējiem skolas audzēkņiem apmācību programmas sniegtās iespējas, lai nākotnē to izvēlētos apgūt vairāk skolēnu. Jau pavasarī par Valsts aizsardzības mācību tika informēti un aicināti piedalīties arī tuvāko pamatskolu absolventi no Džūkstes un Smārdes.
Gan Valsts aizsardzības mācības, gan jaunsargu kustības nodarbības skolēniem vada pasniedzējs Juris Grīslītis, kurš allaž jauniešiem cenšas piedāvāt interesantas un aizraujošas nodarbības, reizēm ietverot pat ekstrēmus izaicinājumus. Tomēr jaunieši nebaidās no grūtībām, kas viņiem jāpārvar mācībās, un dara to ar lielu aizrautību. Tāpat jaunsargi piedalās arī dažādos pasākumos, kuros, tērpušies formās, apliecina savu eksistenci, patriotismu un stāju.
Skolas direktors atzīst, ka nepieciešams papildināt skolas materiālo bāzi, lai jauniešiem nodrošinātu kvalitatīvas mācības. Patlaban Valsts aizsardzības mācību programma tiek īstenota no skolas budžeta, taču cerams, ka nākotnē šo mācību nodrošināšanai materiālu atbalstu sniegs arī Aizsardzības ministrija.

Foto: Zemgales vidusskolas jaunsargi spēlē „Jaunie Rīgas sargi: atceries Lāčplēšus!”