Aktualitātes
Tukuma novada izglītības iestādēs ir paveikti lieli darbi

jaunas gr
  Nemanot aizskrējusi vasara un klāt jau septembris, kad skolēni un pedagogi aktīvi uzsāk jauno mācību gadu. Taču vasaras brīvlaiks izglītības iestādēs vienmēr bijis karstākais remontdarbu laiks, lai jaunais darba cēliens gan skolēniem, gan pedagogiem būtu ērtāks un patīkamāks. Arī šogad Tukuma novada izglītības iestādēs ir paveikti lieli darbi, par ko augusta izskaņā pārliecinājās Tukuma novada Izglītības pārvaldes un novada Domes darbinieki.


Provizoriski dati liecina, ka, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, šogad Tukuma novada izglītības iestādēs ir būtiski pieaudzis skolēnu skaits. Diemžēl finansējums pedagogu algām šim mācību semestrim ir rēķināts pēc 27.maija datiem, kad, salīdzinot ar 2014.gada septembri, bija vērojams skolēnu skaita samazinājums par 40 bērniem, līdz ar to finansējums pedagogu algām ir samazināts. Vēl viena no problēmām, ar ko izglītības iestādēm šogad nācās saskarties, bija pedagogu trūkums, kas arī varētu būt saistīts ar nepietiekamu atalgojumu. Lai gan šobrīd vien atsevišķās izglītības iestādēs trūkst pa kādam pedagogam, mācību process tiek kvalitatīvi nodrošināts.
Savukārt pozitīva ziņa ir tā, ka augusta otrajā pusē ir stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 890, kas nosaka higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēs. Šajos noteikumos ir atceltas normas par obligāto minimālo telpu platību pirmsskolas izglītības iestādēs uz vienu bērnu, līdz ar to tiks apzināts brīvo vietu skaits Tukuma novada pirmsskolas izglītības iestādēs un organizēta papildus uzņemšana. Šobrīd aplēses liecina, ka pilsētas bērnudārzos varētu papildus uzņemt 40 bērnus, nerunājot vēl par pagastu bērnudārziem, kuros jau tagad ir pieejamas brīvas vietas (Sēmē, Jaunsātos, Vaskos). Vecāki, kuru bērni pēc papildus uzņemšanas paliks rindā, tiks aicināti iepazīties ar pirmsskolas izglītības iestādēm novada pagastos.

Jāatzīst, ka ar katru gadu Tukuma novada izglītības iestādes kļūst arvien skaistākas un modernākas. Gatavojoties jaunajam mācību gadam, izglītības iestādēs ir veikti gan lielāki, gan mazāki remontdarbi, iegādāti mācību līdzekļi un mācību grāmatas, jauni inventāri, mēbeles, kā arī citas lietas kvalitatīvāka darba nodrošināšanai.
Tukuma E.Birznieka-Upīša 1.pamatskolā šovasar veikts remonts darbinieku sanitārajos mezglos, skolas gaitenī un atsevišķu skolas telpu kosmētiskais remonts. Veikti pārseguma sijas stiprināšanas darbi direktores kabinetā, izbūvēts avārijas izeju apgaismojums un uzstādīts žogs skolas teritorijas norobežošanai. Uz nākamo gadu nepieciešams salabot kāpnes, kas ved no skolas pagalma uz sporta laukumu.
Tukuma 3.pamatskola komisiju pārsteidza ar pārmaiņām vestibilā, kurā veikts remonts un nu skolas viesus sagaida skaista, gaiša telpa. Bez tā skolā veikti elektroinstalācijas darbi, kosmētiskais remonts direktora kabinetā un psihologa kabinetā. Pašu spēkiem ir nokrāsotas grīdas 2. stāva zālē, mācību kabinetos un 2. stāva koridorā. Atjaunotas un nokrāsotas sienas 2. stāva zālē, mācību kabinetos, kāpņu telpā, sanitārajā mezglā zēniem un mācību daļas kabinetā, kurā atjaunoti arī piekaramie griezti. Savukārt nākamgad plānots veikt remontu zēnu mājturības kabinetā. Skolai ir vakance sociālā pedagoga amatam.
Tukuma 2.pamatskolā veikts 1. stāva, 2. stāva un 3. stāva gaiteņu kosmētiskais remonts. Veikta mūzikas instrumentu skaņošana un remonts, ugunsdzēšamo aparātu uzpilde, pārbaude un ugunsdrošības detektoru nomaiņa, drošības plēvju nomaiņa logiem, skolas logu tīrīšana un ziedu kompozīciju izveide skolas pagalmā. Lieli līdzekļi izmantoti tautas tērpu iegādei meiteņu korim un trīs deju kolektīviem, kā arī mācību grāmatu un mācību līdzekļu iegādei. Tomēr skolā vēl nepieciešams uzlabot vairākas lietas, piemēram, izremontēt gaiteni uz stadionu, mūzikas kabinetu, iegādāties žalūzijas aktu zālei.
Tukuma internātpamatskola iepriekšējā mācību gadā lielākos darbus veikusi internāta apkārtnes labiekārtošanā, kur uzstādīts žogs, salabotas divas lapenes, apzāģēti lielie koki, kā arī sakārtota apkārtējā teritorija. Skolā un internātā veikts sanitāro telpu remonts, kā arī remonts skolas pagrabstāvā esošajā keramikas darbnīcā.
Tukuma 2.vidusskolā šogad galvenie darbi veikti, lai skolā nodrošinātu drošību, siltumu un gaismu. Izremontēti divi mācību kabineti, uzklāts linolejs un veikts vienas sienas kosmētiskais remonts bioloģijas kabinetā, sienu remonts mazajā sporta zālē un zēnu ģērbtuvē. Sākumskolā (Spartaka ielā 2A) sakārtotas meiteņu un zēnu sporta ģērbtuves. Izremontēts vidusskolas 1. un 2.stāva foajē. Veikta skursteņa demontāža, 10 siltuma radiatoru nomaiņa un 6 siltuma radiatoru remonts, veikta ugunsdrošības signalizācijas un apsardzes sistēmas ierīkošana, elektrības instalācijas ievilkšana un lampu abažūru nomaiņa trijos kabinetos, 1. un 2.stāva foajē, kā arī lampu abažūru nomaiņa četros kabinetos sākumskolā. Veikta linoleja atjaunošana ar vaska uzklāšanu abu skolu klašu telpās. Šogad lielākie finanšu līdzekļi izmantoti mikroautobusa Opel Vivaro, jaunu tautas tērpu, kā arī mācību literatūras un mācību līdzekļu iegādei. Viena no skolas galvenajām prioritātēm nākamajiem gadiem – jauns stadions.
Tukuma Raiņa ģimnāzijā veikts dušas telpas remonts, stadiona seguma daļas remonts, sporta zāles grīdas lakošana, sakārtoti sporta zāli sadalošie aizkari un sporta zāles tablo, izremontēta vēstures kabineta sagatavotava, atjaunoti aktu zāles griesti, izremontēti grāmatvedības un lietvedības kabineti. Izbūvēts psihologa kabinets un aktu zāle aprīkota ar multimediju projektoru un ekrānu. Nākotnē ģimnāzijā nepieciešams aktu zāles kosmētiskais remonts, stadiona žoga atjaunošana, centra kāpņu telpas remonts, kā arī ieejas laukuma labiekārtošana pie sporta zāles. Tā kā ilggadējā skolas direktore Gunta Aumale ar 1.septembri devusies pelnītā atpūtā, līdz jauna direktora apstiprināšanai ģimnāziju vada direktora pienākumu izpildītāja Sigita Kūla.
Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolā veikts kāpņu telpas remonts, atjaunots gaiteņu un vestibilu grīdu krāsojums, ievilkts jauns elektroievades kabelis, kā arī citi sīki remontdarbi. Mācību procesa nodrošināšanai tiks iegādāta datortehnika. Sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti pārveidota un uzlabota skolas elektroniskā mācību vide Moodle programmā, pārceļot to uz jaunāku Moodle programmas versiju. Uz laiku, kamēr tiks apstiprināts jauns direktors, skolu vada direktora pienākumu izpildītāja Silva Freimane.
Tukuma Sporta skola šogad parūpējusies par skolas apkārtējo vidi, izveidojot puķu dobes apkārt skolas ēkai un ziedu kompozīciju pie galvenās ieejas, kā arī veikusi apzaļumošanas darbus pie futbola kompleksa. Atjaunota skolas ēkas fasādes krāsa, veikta pārbūve šautuvē un uzlabotas āra dušas pie stadiona. Vēl iepriekšējā mācību gada laikā izbūvēta šautuves telpa finālsacensībām un atjaunota šautuves grīda, izbūvēts laukums pludmales volejbolam, atjaunota smilšu kārta diviem laukumiem. Veikta futbola laukuma aerācija, augsnes mineralizācija un rullēšana. Ierīkots augstlēkšanas sektors, atjaunots un papildināts viesnīcas inventārs. Ierīkots fizioterapijas kabinets. Tomēr, lai sporta skola varētu nodrošināt vēl kvalitatīvāku mācību procesu, vajadzību ir ļoti daudz. Problēmas galvenokārt rada sporta zāļu un profesionālu treneru trūkums.
Tukuma Mūzikas skolā veikti iekštelpu remontdarbi, atjaunojot telpu vizuālo izskatu. Iegādāti mūzikas instrumenti, mācību materiāli un tautas tērpi. Mūzikas skolas direktore Ligita Zemniece atzīst, ka skolas rīcībā esošā ēka skolas darbībai ir par šauru. Nepieciešamas plašākas klases un lielāka aktu zāle, jo šobrīd zālē ir vietas tikai 70 cilvēkiem, bet skola bieži rīko dažādus koncertus. Nepieciešamas arī garderobes, plašāks vestibils, kā arī bibliotēkas un arhīva telpas.
Tukuma Mākslas skolā veikti ēkas Lielā ielā 27 pamatu un ārsienu sanācijas pasākumi. Pašu spēkiem uzsākti pagalma labiekārtošanas darbi, izremontēta skolas bibliotēka, nokrāsotas sienas un durvis atsevišķās mācību telpās, nokrāsots skolas žogs, kā arī citi remontdarbi. Arī mākslas skola lolo sapni par plašākām telpām, kurās ne vien nodrošināt nodarbības, bet arī veidot audzēkņu izstādes. Jādomā par ēkas pieejamību cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.
Tumes vidusskolā iepriekšējā mācību gadā veikti elektroinstalācijas darbi vienā mācību kabinetā un 3.stāva gaitenī, pagrabstāva un sporta zāles kosmētiskais remonts, kā arī iekārtotas garderobes. Tiek risināts jautājums par pirmsskolas grupas pārcelšanu uz skolas ēku.
Irlavas vidusskolā izremontēta skolotāju istaba, metodiskais kabinets, direktores kabinets, 1. stāva gaitenis, ēdnīcas telpas un mājturības kabinets. Nomainītas durvis 20 telpām, logi ēdnīcas telpām un palodzes skolas ēkas fasādes 1. stāvam. Atjaunots eglīšu dzīvžogs un pilnveidoti apstādījumi. Visās klasēs un kabinetos ierīkots elektroniskais zvans.
Zemgales vidusskolā iepriekšējā mācību gadā veikta sporta zāles grīdas seguma atjaunošana un sienas pamatu stiprināšana, skolas telpu kosmētiskais remonts, gājēju celiņa un skolas iekšpagalma bruģēšana. Vislielākais ieguvums un skolas lepnums ir rekonstruētā aktu zāle, kura pēc rekonstrukcijas 1.septembrī piedzīvoja pirmo svinīgo pasākumu. Šogad skolā darbu uzsāka jauna bioloģijas skolotāja, ķīmijas skolotāja un mūzikas skolotāja. Ar šo mācību gadu kā izvēles priekšmetu skolā būs iespējams apgūt Valsts aizsardzības mācību programmu, savukārt 3.klase iesaistījusies projektā „Sporto visa klase”, nodrošinot audzēkņiem 3 sporta stundas nedēļā un iespēju apgūt peldēšanas nodarbības Jelgavas peldbaseinā.
Dzirciema internātpamatskolā nomainīti logi skolotāju istabā, metodiskajā kabinetā, medicīnas kabinetā, kancelejā, direktora kabinetā un visās mācību telpās ēkai „Avoti”. Uzvesta smilts un sagatavots laukums atpūtas zonas iekārtošanai. Veikts ugunsdrošības signalizācijas remonts un evakuācijas plānu atjaunošana. Galdniecības telpās veikts ventilācijas un elektrības sistēmu remonts. Iegādāti inventāri skolas bibliotēkā un internātā, kā arī jauna trauku mazgājamā mašīna ēdnīcā.
Džūkstes pamatskolā galvenie darbi veikti pirmsskolas izglītības iestādes ēkā, kur šogad tika īstenots energoefektivitātes paaugstināšanas projekts. Vasarā izremontēta viena pirmsskolas grupa, iekārtots rotaļlaukums, savukārt rudenī tiks celtas jaunas nojumes. Nākotnē pirmsskolas izglītības iestādes ēkā nepieciešama jauna apkures sistēma. Savukārt Džūkstes pamatskolai ir izveidots jauns basketbola laukums. Uz pamatskolas direktores Intas Asares bērna kopšanas atvaļinājuma laiku par direktora pienākumu izpildītāju norīkota Inga Riežniece.
Pūres pamatskolā sakārtota sporta halles ventilācija un uzlabota siltumapgāde, nozāģēti bīstamie koki un nomainīts dziļurbuma ūdens sūknis. Uzlabojot mācību vidi, veikti nelieli telpu kosmētiskie remonti. Lielākie finanšu līdzekļi ieguldīti tautas tērpu iegādei Pūres pamatskolas un Jaunsātu filiāles tautas deju kolektīviem un folkloras kopai.
Pūres pamatskolas Jaunsātu filiālē šovasar norisinājās vērienīgi kanalizācijas sistēmas remontdarbi. Nomainīta elektroinstalācija un apgaismojums divās klašu telpās. Uz 20. augustu filiālē bija reģistrēti 46 bērni pirmsskolas grupās, bet sākumskolas klasēs – 38 skolēni. Filiāles vadītāja Ina Jackovska atklāja, ka bērnudārzā varētu izveidot vēl vienu grupu 2012.gadā dzimušajiem bērniem, radot iespēju apmeklēt bērnudārzu arī Tukuma pilsētas bērniem.

Sēmes sākumskolā ar skolas padomes un citu vecāku palīdzību ir sakārtoti rotaļu un atpūtas laukumi, savukārt ar vietējo uzņēmēju palīdzību piegādāta smilts smilšu kastēm. Sakārtotas puķu dobes, atjaunots krāsojums šūpolēm un uz bruģa izveidotas 4 spēles „Klasītes”, kur skolēniem pavadīt brīvo laiku. Skolā veikta atsevišķu logu nomaiņa un aiļu apdare, radiatoru nomaiņa pirmsskolas grupu sanitārajos mezglos. Izlīdzināts un nomainīts grīdas segums pirmsskolas izglītības grupā un skolas gaitenī, nomainīts apgaismojums aktu zālē, sakārtota elektrība u.c. remontdarbi. Direktore Natālija Liepiņa aicina pieteikt bērnus pirmsskolas grupās, jo 2-3 gadu vecuma grupā ir 7 brīvas vietas, bet 4-5 gadu vecuma grupā – 10 vietas. Šogad skolai izveidota sava mājas lapa: www.semesskola.lv.
Pirmsskolas izglītības iestādē „Vālodzīte” šogad liels darbs ieguldīts, lai uzlabotu drošību. Ir uzstādīti ugunsdzēsības skapji un krāni, kodētās ārdurvju atslēgas, veikta ēkas elektrotīklu nomaiņa, kā arī bērnudārza teritorijā nozāģēti lielie, bīstamie koki. Izstrādāta darba aizsardzības sistēma, evakuācijas plāns, civilās aizsardzības plāns bērnudārza filiālē „Lotte”. Labiekārtoti trīs rotaļlaukumi un veļas noliktava, bērnudārza darbinieki paši saviem spēkiem veikuši aktu zāles kosmētisko remontu. Ar bērnu vecāku palīdzību pavasara talkā teritorija tika atbrīvota no krūmiem, rotaļlaukumi no vecām iekārtām un sakārtoti pagrabi. Tiks risināts jautājums par nojumēm, kas ir novecojušas un var apdraudēt bērnus.
Pirmsskolas izglītības iestādē „Pasaciņa” šogad labiekārtots rotaļlaukums 2-3 gadu vecuma bērnu grupai un apzaļumota bērnudārza teritorija. Vasarā veikti kanalizācijas remontdarbi ēkas 2. korpusā, izremontētas vienas grupas telpas un sanitārie mezgli, kā arī nomainītas ugunsdrošības kastes un 9 ārdurvis. Bērnudārzā nepieciešamas jaunas rotaļlaukumu iekārtas.
Pirmsskolas izglītības iestādē „Taurenītis” šogad rekonstruētas nojumes un nobruģēti celiņi. Nākotnē būtu nepieciešams sakārtot metodisko kabinetu, rekonstruēt vēl 5 nojumes, nomainīt žogu un uzlabot ēkas sienas, no kurām sāk drupt ķieģeli.
Pirmsskolas izglītības iestādē „Pepija” šogad bērnus iepriecina jauni gleznojumi uz sienām. Uzlabota iestādes zaļā zona un apstādījumi. Pie veicamajiem darbiem nākotnē iestādes vadītāja Aiva Ābola minēja nepieciešamību nomainīt tualetes podus sanitārajos mezglos un atjaunot ēkas fasādes krāsojumu. Tā kā pirmsskolas izglītības iestādē ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs SIA „IRG” gatavo ēdienu ne vien „Pepijas” bērniem, bet arī „Lottes” un Sēmes sākumskolas bērniem, strauji nolietojas virtuves inventārs, tāpēc nepieciešams meklēt risinājumu arī šai problēmai. Uz nākamo gadu būtu nepieciešams dārznieks, kurš papildinātu bērnudārza teritoriju ar jauniem apstādījumiem un rūpētos par apkārtējo vidi.
Pirmsskolas izglītības iestādē „Karlsons” šogad rotaļlaukumos ir uzstādītas 3 āra tāfeles un 2 futbola vārti. Sadarbībā ar vecākiem ierīkots augļu un ogulāju dārziņš. Piecās grupās ierīkotas drošības ierīces durvīs, lai pasargātu bērnu pirkstus no ievēršanas durvju spraugās. Iegādātas 2 trauku mazgājamās mašīnas iestādes jaunākajās pirmsskolas vecuma grupās.
Tukuma alternatīvajā pirmsskolā veikti rotaļlaukuma labiekārtošanas darbi, bruģēšanas darbi, dobes stādījumu nomaiņa no rozēm uz nekaitīgiem augiem, žoga, vārtu, stabu un metāla kāpņu krāsošana, rotaļu mājiņas krāsošana, bojāto kāpņu flīžu nomaiņa. Izremontēta viena grupa un visas kāpņu telpas, vienas grupas garderobe un nokrāsots koridors. Nomainītas mēbeles vienas grupas virtuvē, veikta izlietnes nomaiņa, bojātās santehnikas, durvju, loga nomaiņa, apkures katla un sistēmas remonts.
Irlavas pirmsskolas izglītības iestādē „Cīrulītis” šovasar lielākie darbi notika rotaļlaukumos, uzceļot 3 jaunas nojumes. Iestādes vadītāja Jekaterina Sipoviča komisijai atklāja, ka visās grupiņās ir brīvas vietas, kuras varētu piedāvāt arī Tukuma pilsētas bērniem, ja vien tiktu nodrošināts transports

Slampes pirmsskolas izglītības iestādē „Pienenīte” izveidots stāvlaukums pie lielajiem vārtiem, sakārtots 2.stāva koridors, kāpņu telpa un kanalizācija vienā grupā, nomainīts lietusūdens stāvvads, papildināti apstādījumi, ierīkots siltais ūdens palīgtelpā. Pie turpmākajām vajadzībām iestādes vadītāja Dace Bičole min jaunas nojumes, āra apgaismojumu un celiņa labiekārtošanu. Būtu jārisina jautājums par blakus esošās vecās pirmsskolas izglītības iestādes ēkas nojaukšanu vai atjaunošanu, jo šobrīd tā ir ļoti sliktā stāvoklī un rada nepievilcīgu vidi.
Pūres pirmsskolas izglītības iestādē „Zemenīte” šogad izremontētas kāpnes pie grupām un centrālajā pusē, avārijas izejas kāpnes un iekštelpas. Ierīkota apsardzes signalizācija un teritorijas norobežošanai uzstādīts žodziņš. Dāvanā no sadarbības partneriem Vācijā – Šteinkirhenes pašvaldības, saņemts batuts. Iestādes vadītāja Velga Dektere atklāj, ka bērnudārzam nepieciešams pielāgot ieeju, lai tajā varētu iekļūt māmiņas ar bērnu ratiem.