Aktualitātes
SIA "Labie koki" dāvina pašvaldībai masīvkoka soliņu

ZZ 0896
  30.jūnijā norisinājās konkursa’’ Radām novadam’’ starpfināls, kurā piedalījās 12 labākās komandas, kas prezentēja idejas divās kategorijās- labākās idejas un sasniegtie rezultāti. Starp komandām tika sadalīts balvu fonds 7500 EUR apmērā un papildus balva 1000 EUR, ko pasniedza portāls Delfi.lv.
Konkursā triumfēja Vidzemes Augstskolas komanda ‘’Jauniešu vētra”, kas savas idejas attīsta Mazsalacas novadā, darbojoties 3 dažādos virzienos- ražo bērnu palielināmo velosipēdu ‘’SpeedUpBike’’, veido tūrisma aktivitātes, virzītas uz pasākumu un dabas tūrisma attīstību un darbojas dārzkopībā. Šī komanda sasniegusi augstākos rezultātus gan piesaistot lielāko finansējumu saviem biznesa projektiem, gan radot lielāko apgrozījumu. Komanda ieguva konkursa naudas balvu 3500 EUR, kā arī saņēma portāla Delfi.lv simpātiju balvu , kuru tā varēs izmantot reklamējot savus produktus.


Otro vietu un naudas balvu 2000 EUR ieguva komanda RISEBA A-Wake, kas darbojas Ludzas novadā un pārstāv augstskolu RISEBA. Komanda visus pārsteidza ar aizraujošu prezentāciju, interesantiem projektiem un plāniem. Komanda ir izveidojusi laivu nomas punktu un piedāvā aktīvās atpūtas iespējas Ludzas ezeros, bet drīz plāno īstenot izstrādāto veikparka izveides projektu.
Trešo vietu ieguva Pļaviņu novada komanda no Rīgas Ekonomikas augstskolas, iegūstot 1000 EUR naudas balvu. Komanda izveidojusi sociālo biznesu “PAARIS”, kurš sniedz darba iespējas Pļaviņās, Koknesē un Rīgā dzīvojošajiem pensionāriem un personām ar invaliditāti, bet klientiem piedāvā tradicionālā rakstā adītus cimdus.
Ceturto vietu ieguva Ekonomikas un kultūras augstskolas komanda ‘’Saglabāt kā’’, kas Apes novadā nodarbojas ar mājražotāju, amatnieku aktivizēšanu, dārza mēbeļu un dizaina priekšmetu gatavošanu un jauniešu nodarbinātības veicināšanu, organizējot nometnes. Veicināšanas balvu nominācijā labākā ideja saņēma Madonas novada komanda ‘’Purvu bridēji’’ no Latvijas Universitātes, kas piedāvā aktīvas, informējošas ekskursijas Latvijas purvos. Komandas ieguva naudas balvas 500 EUR apmērā.
Idejas, kuras nākamā gada laikā plāno īstenot, prezentēja arī citas projekta komandas. Tukuma novada komanda no Rīgas Tehniskās universitātes prezentēja ideju par mājražotāju starpnieku organizācijas izveidi. Siguldas novada komanda no Latvijas Universitātes vēstīja, ka likusi pamatus ‘’Zaļajai Republikai’’, iegādājoties divus pirmos kabrioletus, kas cilvēkus nogādās zaļajā kopienā, kurā būs iespējams baudīt aktīvu atpūtu Siguldas novadā. Saldus novada komanda ‘’Medus piliens’’ no Ventspils Augstskolas veido Ziedoņa taku un to atbalstošo mobilo aplikāciju, bet Rēzeknes novada komanda no Rēzeknes Augstskolas prezentēja ideju par modificētiem un individuāli pielāgotiem taustiņiem datoram un datora aksesuāriem. ‘’SolarUp’’ no Latvijas Universitātes prezentēja pilotprojektu Ķeguma novadam par saules enerģijas izmantošanu. Jaunjelgavas novada komanda ‘’Ideju Arhitekti’’ no Rīgas Tehniskās universitātes vēstīja par idejām, ar kurām padarīt Jaunjelgavas novadu pievilcīgāku un interesantāku tās iedzīvotājiem, piemēram, veidojot galda spēles, organizēto futneta turnīrus u.c. Komanda no Rīgas Tehniskās universitātes ‘’Ogre’’ darbojas novadā ar šādu pašu nosaukumu, dalījās ar pieredzi, kas gūta 8 izbraukuma tirdzniecības pasākumos no treilera un solījās, ka šogad tos varēsim sastapt vismaz 25 dažādos pasākumos un baudīt to gatavotos pelmeņus un citu produkciju.
Projektā ‘’Radām novadam’’ 18 studentu komandas, 18 novados no 8 augstskolām attīsta vairāk nekā 18 biznesa un sociālas idejas ar mērķi attīstīt uzņēmējdarbību Latvijas novados, radot jaunas darbavietas, piesaistot investīcijas.
Projektā biznesa idejas attīsta- Apes, Alūksnes, Gulbenes, Iecavas, Jaunjelgavas, Kuldīgas, Ķeguma, Lielvārdes, Ludzas, Madonas, Mazsalacas, Ogres, Pļaviņu, Rēzeknes, Saldus, Siguldas, Smiltenes, Tukuma novados.
Projektā piedalās komandas no RISEBA, REA, LU, ViA, RTU, EKA, TSI, VeA.
Konkursu "Radām novadam" organizē "JCI Latvia" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkursu atbalsta "Erasmus+" un "Latvijas Attīstības finanšu institūciju "Altum"". Projekta augstskola partneris ir Latvijas Universitāte. Projektu informatīvi atbalsta- Latvijas Avīze un Prakse.lv.
Konkursa noslēgumā - 2016.gada vasarā - žūrija vērtēs padarīto. Galvenie rādītāji- izveidoto darba vietu skaits, piesaistītā finansējuma apjoms un citus iesaistīto novadu ieguvumus. Kopējais konkursa balvu un grantu fonds ir 50 000 eiro.

Plašākai informācijai:
Elīna Miķelsone
Projekta ‘’Radām novadam’’ vadītāja
E-pasts: elina@radamnovadam.lv
Mājaslapa: www.radamnovadam.lv
FB lapa: https://www.facebook.com/radamnovadam
Delfi.lv: http://www.delfi.lv/temas/radam-novadam/